hoe weet je nou echt of iets getest of goedgekeurd is ?

Helaas is er in de dagelijkse praktijk, en in de waan van de coronacrisis, veel slechte producten en oplichting. Aan de hand van een aantal voorbeelden kunnen we je laten inzien dat je eigenlijk “volledig” moet kunnen vertrouwen op de fabrikant of leverancier.

In zijn algemeenheid zijn testrapporten eenvoudig te vervalsen, en is het vaak moeilijk vast te stellen of het masker nou echt bij dat type masker hoort, je moet daarbij volledig op de leverancier vertrouwen, die op haar beurt ook niet altijd kan vaststellen of de fabrikant datgene levert wat is afgesproken. En wie is nou verantwoordelijk als de maskers niet aan de voorgestelde kwaliteit voldoen?

In ons bedrijfsfilmpje wordt er al een en ander over verteld, maar onderstaand geven we een aantal voorbeelden van hoe het in de praktijk kan gaan.

Voorbeeld – Chirurgische Mondkapjes.

3 laags chirurgische mondkapjes zien er eigenlijk altijd hetzelfde uit en voor de gewone consument is eigenlijk helemaal niet vast te stellen of er nou een goed filter in zit (middelste laag van het masker).

Er kunnen allerlei testrapporten worden overlegd, maar je kunt doordat ze er visueel allemaal hetzelfde uitzien nooit vaststellen dat het betreffende masker bij dat rapport hoort. Alleen de verpakking (doosje) zou een link kunnen maken met het rapport. 

Helaas is het in China zo dat en doosje van een legitieme fabrikant simpelweg gekopieerd kan worden, gevuld worden met een slecht masker van goedkoper materiaal, en voorzien van een testrapport van de legitieme fabrikant. Dan lijkt dus alles in orde maar is het niet.

Als eerdere vermeld mag de fabrikant zelf certificeren als het gaat om de chirurgische mondkapjes, er is dus geen externe partij nodig om dit te controleren, en daarmee durven wij dan ook te stellen dat een CE keurmerk op een doosje van een Chinese fabrikant geen enkele zekerheid geeft over de kwaliteit van het masker.

Ook zogenaamde CE verificatie certificaten zeggen helemaal niets, anders dan dat de documentatie welke door de Chinese fabrikant ter beschikking wordt gesteld is bekeken en dat de inhoud van de documentatie conform de gestelde norm is. Er zijn op het hoogtepunt van de eerste Coronagolf honderden van dergelijke certificaten uitgegeven en daarmee zijn er ook tientallen miljoenen maskers van inferieure kwaliteit op de markt gekomen, en al voldoen ze dan wel in een aantal gevallen, gecertificeerd volgens de geldende norm zijn ze in ieder geval niet. Is het daarmee dan een slecht masker? Nee maar je kan ook niet vaststellen dat het een goed functionerend masker is.

Ook als er ooit in China een volledig correcte test is uitgevoerd door de meest gerenommeerde keuringsinstanties, dan kun je niet een paar maanden later stellen dat later gefabriceerde batches uit hetzelfde materiaal zijn gemaakt / of conform de eerder geteste batches zijn.

En stel je komt er als importeur / distributeur achter dat de maskers niet de juiste kwaliteit hebben door ze in Nederland te testen of te onderzoeken, wie ga je daarvoor aansprakelijk stellen? De fabrikant of leverancier of een van de vele tussenpersonen die bij de levering betrokken zijn? Kortom je kunt onmogelijk iemand verantwoordelijk houden voor een gevaarlijk en niet conform de wettelijke vereisten functionerend masker.

Hoe gaat Ostrichoo om met deze onzekerheden?

Wij werken met een select aantal vaste fabrikanten in China, waarbij we o.a. zelf zorgen voor de aanlevering van de filtermaterialen zijnde Meltblow 95 of Meltblown 99. Deze fabrikanten laten periodiek controles en testen uitvoeren door daartoe in China geaccrediteerde organisaties. Ondanks het feit dat deze testen en controles nagenoeg gelijk zijn aan de in Europa gehanteerde EN 14863 + C1:2019 normering, en ons als Ostrichoo een grote mate van zekerheid geeft, vindt de uiteindelijke CE certificering van de voor Ostrichoo gefabriceerde batch niet plaats op basis van de Chinese controle instantie.

In plaats daarvan wordt in Nederland een volledige test gedaan van de betreffende batch in samenwerking met 2 daarvoor geaccrediteerde organisaties  (KIWA en Nutrilab) welke voor zover als bij ons bekend als enige volledig geaccrediteerde instantie in West Europa die norm 14683 + C1:2019 kan testen (Bacterial filtration efficiency test, Differential Pressure test (Breath resistance test),  Splash resistance pressure test, Microbial cleanliness test en dat alles tezamen als een geheel. 

Veelal vinden er in Nederland enkel testen plaats op basis van het filtrage en worden deze testen enkel uitgevoerd met luchtdeeltjes i.p.v. bacteriële deeltjes. Daar is niets mis mee voor een eerste indruk maar een volledige test is het niet.

Alle maskers worden in Nederland verpakt in een Ostrichoo verpakking en op basis van de in Nederland uitgevoerde tests door Ostrichoo voorzien van een CE certificering. 

Hiermee ligt dus de volledige verantwoording voor de juiste kwaliteit en een conform de regelgeving uitgevoerde en verifieerbare certificering bij het Nederlandse Ostrichoo als fabrikant en Leverancier.

EMAIL
LINKEDIN
Share